Tula

Acest articol il scriu numai si numai pentru ca Thea mi-a scos in cale perspectiva. Asadar Thea, asa cum spune cineva drag mie, “Reverente!”
In postarea “Fericiti cei saraci cu Duhul”, Thea a pus un link cu toaca Manastirii Tismana, “unicat”.
 „aceasta toaca s-a facut pentru Sf(a)nta Manastir(e) Ti(s)ma(n), p(r)in osardia si kia(l)tuiala lu(i) Stefan Ieromonahul, la anul 1840”.
Toaca reprezinta acvila bicefala, ambele capete incoronate, la mijloc Coroana Suprema ce sade pe litera T, sau crucea Tau. Crucii Tau nu i s-a gasit un inteles, atat doar ca in biologie: “speciile au aparut la un moment dat”. Din punctul meu de vedere, Crucea Tau reprezinta un AL-TAR, este forma unui altar. Iisus crucificat a fost un miel jertfit pe altar. Crucea este simbolul incrucisarii, a tangentei Plafonului Ceresc cu o axa ce transcede lumile. Oricare din ele. TARA este tradus in sanscrita drept STEA sau REGINA, de unde e simplu de dedus originea cuvantului TAR, REGE. De aici tot ce tine de acest cuvant, tarina, tara, tarana, chiar si Tera. TORA in arabica inseamna ZBURAND, ZBOR. TORA sunt numite si Legile date lui Moise. TARA l-am mostenit si in denumirea TARAbostes, adica Tarab Ostes, Sarab ostas, de unde Sarabii erau capete incoronate de TiARA, ostasi incoronati de Rege/Regina. Mai este si TARAboi, adica lupta Sarabilor (cunostem ce-a facut Ioan Burebista cu neam
urile cotropitoare). Deci ALTAR s-ar putea traduce ca AL REGELUI, AL CELUI CARE ZBOARA, AL CELUI DIN STELE. Jertfa pe altar este o jertfa adusa REGELUI. Se spune ca primii care au aratat oamenilor ALTAR-ul au fost ciclopii. Altarele de la Babele sunt altare ciclopice. Vom vorbi despre ciclopi in alt articol.
La Biserica Domneasca de la Manastirea Curtea de Arges (va amintiti, paralela de 45), in mormantul lui Radu I Basarab a fost gasita printre altele o pafta cu totul si cu totul din aur. Iata ce spun cei care au deschis mormantul lui Radu I Basarab, Radu Voda, Negru Voda, Sarabii.
<< Cand a fost deschis mormantul cu numarul 10  presupusul mormant al lui Vladislav Vlaicu (sau Radu I, legendarul Negru Voda potrivit unor alte pareri) care se afla intre cei doi stalpi de pe harta sudica a pronaosului s-a constatat ca scapase neatins timp de sase veacuri. Cand piatra  funerara  a fost ridicata de pe sarcofag, a aparut, imaginea nealterata a cavalerului din secolul al XIV-lea.
,,Pe cap purta o diadema de margaritare, incheiata cu un lant de aur peste pletele lungi, lasate pe spate.

La gat, peste tunica din matase purpurie, venetiana, se rasfrangea un guler de dantela lucrata in matase si aur. Un sir de circa 30 de nasturi de aur incheiau tunica, impodobita la gat, la piept si la manseta cu siruri  de margaritare. Colturile pulpanelor erau impodobite in fata cu doua rozete de margaritare. Nasturi de aur erau si la maneci, iar coatele erau brodate cu galoane de fir. Peste solduri avea petrecuta o centura brodata cu fir de aur si margaritare, care se incheia cu o magnifica pafta de aur. Paftaua reprezinta o cetate gotica cu doua turnuri poligonale la colturi. In partea centrala, pe un fond de smalt albastru, este lucrata in relief o lebada cu cap de femeie, a carei semnificatie n-a fost descifrata nici pana acum. Lateral, in doua balcoane, stau parca de vorba un cavaler si o doamna. In contact cu aerul, stofa s-a pulverizat. S-au pastrat numai cateava fragmente ici- colo. Din vesta au mai ramas margaritarele ce o impodobiau. Imaginea unei lumi feuda
le, de moda europeana, pe care istoricii nu indraznisera sa si-o  inchipuie , era demonstrata cu probe elocvente, rasarite de sub poseaua Bisericii  Domnesti.”>>
Vasile Lovinescu intervine, in jurnalele sale, si gaseste cetatea gotica de pe pafta ca fiind legendara cetate TULA, reprezentarea Cetatii Centrului Suprem a primei coborari hiperboreene. Lebada nu are cap de femeie, ci cap de SOARE, un simbol alchimic. Recomand cartile lui Vasile Lovinescu. Restul nu imi amintesc ce spunea, desi a spus mai multe.
Cavalerul si Domnita sunt Apollo si Artemis, gemenii Divini, numiti si gemenii Zamolxis, cei nascuti in Insula Alba, a Serpilor, langa Cetatea Tula (traditie reprezentativa a Cetatii Supreme).
Daca apropiem cele doua imagini, Toaca de la Tismana si Paftaua lui Negru Voda vedem ca este vorba de acelasi lucru: Cetatea TULA. Mi se pare inutil sa merg mai departe cu comentariile, intrucat este extraordinar de vizibil. Cele doua capete de vultur reprezinta cele doua turnuri … s.a.m.d. Lebada cu cap de Soare este cel Intelept ca un sarpe si Bland ca un porumbel. Exista si blazonul reprezentand vulturul bicefal dar cu limbi de sarpe. Nu m-am lamurit inca, insa cred ca este partea neechilibrata.
Va vand un pont: Credinta nu duce la scaderea mentalului, din contra, il echilibreaza si il ridica. Invatati sa fiti nici mai mult dar nici mai putin, adica umili dar sa va stiti si drepturile. Pace!