Ipotetic?

Josephine a avut, candva, o prietena. Acum vorbim de o alta Josephine, desigur, o copilita in pragul maturizarii. Era pe atunci o fetiscana cu idealuri marete si principii de neclintit, incerca sa impace pe toata lumea si mai mai ca a ajuns astfel calcata in picioare. Mai tarziu i s-a spus ca a ajuns rautacioasa, categorica, bla bla bla. Ei nu-i pare rau insa.

Revenind la poveste. Prietena aceea crescuse in alt mediu, avusese o educatie mai slaba si un interes mai mic pentru scoala si cultura. Ca sa o ajute, Jo a ales sa faca un proiect cu ea pentru a determina pe profesor sa ii puna nota mai mare. Jo a avut de pierdut, fata cealalta de castigat. Desigur, ca multe alte prietenii adolescentine, nici de aceasta nu a durat, mai ales ca erau doua firi total diferite, cu puncte de vedere incacate cu sarcini electrice opuse. Jo a luat-o pe o cale ascendenta a carierei, (sa-i zicem:) Mimi a vrut sa simta viata, sa traiasca din plin. Nu e dreptul nimanui de-a judeca, dar la un anumit punct, cand Jo se pregatea de un pas decisiv, Mimi a venit si a spus ca vrea si ea sa ajunga acolo.

Ani si ani de pregatire, planuri puse la punct, idei care incepeau sa se contureze acum se oprisera intr-un gat. Mai pe larg, Josephine a ramas fara cuvinte. A indraznit insa, pentru prima oara in viata ei, sa creada ca acea cale este pentru ea si ca nimeni care s-a trezit pe ultima suta de metri (adica in ultimele zile) ca vrea sa ajunga acolo nu ii va ruina (din nou) planurile.
Asa ca, a inceput sa priveasca si sa asculte. Mimi facuse bine ca se indepartase, oricum nu s-ar fi potrivit si ar fi ajuns sa se urasca. Cu siguranta, insa, daca ar fi fost loc de doi, nu ar fi avut sanse de izbanda impreuna, dupa atatia ani si atatea schimbari. La (sa-i spunem:) test, Mimi a venit cu inca doua prietene. Toata lumea a fost acceptata (desigur, cei care, la randul lor, se pregateau de ceva vreme), numai ele trei nu. Au crezut, si ele, ca pot rasturna muntii… impreuna. Ar fi putut, dar nu acolo, nu atunci! Acum, tot toamna, povestea s-a repetat. Numai ca acum, Josephine a stat si a privit…