Avem nevoie sau nu de amigdale?

Tonsilectomiile sunt printre cele mai frecvente proceduri chirurgicale efectuate in lumea moderna, in ultimii ani cunoscand o crestere a numarului de persoane care doresc sa scape de amigdale. In timp ce procedura este in general sigura si eficienta, o buna parte din cei care aleg aceasta procedura sunt ignoranti cu privire la rolul amigdalelor si este necesara o intelegere a riscurilor si beneficiilor acestora inainte de eliminarea amigdalelor.

Ce scop au acestea?

Amigdalele se gasesc in partea din spate a gatului, cate una de fiecare parte, iar daca nu au fost indepartate, acestea pot fi observate cand deschideti gura si va uitati in oglinda. Acestea fac parte din sistemul imunitar, asemenea ganglionilor limfatici (glandele pe care le simtiti in fata gatului) si ca parte a sistemului imunitar, amigdalele lupta impotriva infectiilor. Sunt prima linie de aparare cand apar infectii in gat, iar atunci cand amigdalele isi fac munca de combatere a infectiilor, deseori apar durerile in gat. Amigdalele se umfla usor si se inrosesc atunci cand exista o infectie prezenta, iar legatura dintre rolul amigdalelor care isi desfasoara activitatea ca parte a sistemului imunitar si durerea si rosul in gat este ca o cauza comuna a amigdalitei la copii este cauzata de o infectie bacteriana. Inainte ca antibioticele sa fie folosite la scara larga, eliminarea amigdalelor a fost o modalitate de combatere a infectiilor bacteriene recurente din gat. Odata cu aparitia penicilinei, un prim antibiotic extrem de eficient, doctorii au putut recomanda un tratament non-chirurgical pentru amigdalita streptococica.

Motive pentru o tonsilectomie

Exista doua motive comune pentru care un doctor ar putea recomanda sau sugera indepartarea amigdalelor. Infectiile recurent la nivelul gatului este principala cauza pentru recomandarea unei amigdalectomii, totusi o amigdalectomie poate fi, de asemenea, recomandata pentru a trata apneea de somn care poate fi cauzata de amigdalele marite.

Amigdalita apare atunci cand amigdalele devin inflamate ca urmare a unei infectii virale sau bacteriene. Imediat ce amigdalele se infecteaza, virusul sau bacteriile raman in glande, in loc sa se raspandeasca in alte parti ale corpului. Pe masura ce inaintam in varsta, sistemul imunitar se intareste, iar amigdalele nu mai sunt folosite pentru combaterea infectiilor si in special, o amigdalectomie va fi recomandata unui copil sau adult daca apnea de somn cauzeaza probleme in ceea ce priveste calitate a vietii, cum ar fi oboseala care impiedica realizarea sarcinilor zilnice sau o performanta scazuta la scoala sau servici si somnolenta excesiva in timpul zilei.

Un lucru important de retinut este ca tonsilectomia, ca orice interventie chirurgicala, nu este lipsita de riscuri deoarece nu este doar o procedura de rutina, cum ar fi administrarea unui vaccin. In comparatie cu alte proceduri, riscul este scazut, insa nu este zero. Exista riscuri de sangerari ulterioare, care uneori pot pune viata pacientului in pericol, precum si alte riscuri asociate cu anestezia necesara procedurii chirurgicale.